ΜΟΤΙΒΑ-ΣΥΜΜΕΤΡΙΕΣ-ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΙΣ

Το Μοτίβο γενικά είναι μια σύντομη ιδέα η ένα σύντομο καλλιτεχνικό στοιχείο που επαναλαμβάνεται συνεχώς π.χ. χρώμα η απόχρωση, σύμβολο, κ.α. Περιγράφει μια κανονική ή προβλέψιμη αλλαγή. Μοτίβα υπάρχουν παντού στη ζωή μας.


Θρησκευτικά μοτίβα


σε ψηφιδωτά σε εικόνες σε άμφια

image001m.pngimage003m.pngimage005m.png

Το βιτρό αποτελείται από πολύχρωμα μοτίβα

image007m.pngimage009.jpgimage011.jpgΜΟΥΣΙΚΗ
Η μουσική ακολουθεί ηχητικά μοτίβα. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι το ρεφρέν στα τραγούδια και ο παλμός. Οι μελωδίες όταν ακολουθούν συνδυαστικά μοτίβα γίνονται αρμονίες. Χρονική συμμετρία υπάρχει στην περιοδικότητα των χρόνων, στα τονικά διαστήματα και στις σύμμετρες κλίμακες.
Τα μουσικά όργανα παρουσιάζουν χωρική συμμετρία και αντιστοιχία (πλήκτρα, τάστα χορδών).
image014.jpgimage015.pngΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
image017.jpg
Μελέτη της μεσαιωνικής ισλαμικής τέχνης έδειξε πως ορισμένες γεωμετρικές παραστάσεις βασίζονται σε αρχές των μαθηματικών που ανακαλύφθηκαν αιώνες αργότερα από μοντέρνους μαθηματικούς. Έχουν βρεθεί δείγματα τέχνης, στα οποία εμφανίζεται η έννοια της «κρυσταλλικής γεωμετρίας». Στα συγκεκριμένα δείγματα χρησιμοποιούνται συμμετρικά πολυγωνικά σχέδια, που επαναλαμβάνονται δημιουργώντας μια παράσταση, η οποία μπορεί να επεκταθεί επ’ άπειρον.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Στη λογοτεχνία παρατηρείται και χρονική και χορική συμμετρία, αλλά κυρίως στην ποίηση. Η χρονική βρίσκεται στη στιχουργική (ίαμβος, ανάπαιστος), ενώ η χωρική στις επαναλήψεις λέξεων ή φράσεων σε κείμενο. Κάθε λογοτέχνης ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο καθώς συγγράφει.ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Οι ρυθμοί π.χ. Ιωνικός, Δωρικός, Κορινθιακός αποτελούν μοτίβα και η συμμετρία τους είναι χωρική ως προς άξονα. (διμερής συμμετρία)
Ιωνικός ρυθμός Κορινθιακός ρυθμός Δωρικός ρυθμός
image018.png image020.png image022.png
Χαρακτηριστικό διακοσμητικό μοτίβο-θέμα στην κλασσική Ελλάδα είναι το ανθέμιο.
image024.png image026.png
Οι αρχαίοι ναοί ήταν επίσης συμμετρικοί


ΚΕΡΑΜΙΚΗ
Στη συγκεκριμένη τέχνη κυριαρχούν τα γεωμετρικά μοτίβα. Από αυτά πήρε και το όνομά της η Γεωμετρική Εποχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γεωμετρικού μοτίβου είναι ο μαίανδρος. Τον συναντάμε ως βασικό μοτίβο διακόσμησης στις ζωοφόρους. Εικάζεται ότι συμβόλιζε το άπειρο και την ενότητα.
image028.png
Τα σχήματα αυτά διακοσμούσαν συνήθως αμφορείς, οι οποίοι άλλοτε ήταν ζωγραφισμένοι με μοτίβα ολόκληρων παραστάσεων.
image030.png image032.png

Μοτίβα στο βυθό της θάλασσας
image034.jpg
Μυστηριώδη γεωμετρικά μοτίβα ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο βυθό του ωκεανού, ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας, όταν μια επαγγελματίας δύτρια βρέθηκε μπροστά σε παράξενα σχήματα στην άμμο που ποτέ της δεν είχε ξαναδεί. Κυκλικά γεωμετρικά μοτίβα, με σχεδόν δύο μέτρα διάμετρο, φτιαγμένα με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια στην άμμο του βυθού, περίπου 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.Χρησιμοποιώντας υποβρύχιες κάμερες, η ομάδα ανακάλυψε ότι ένα μικρό ψάρι puffer, μήκους μόλις μερικών εκατοστών, κατάφερε να δημιουργήσει αυτούς τους ομοιόμορφους σχηματισμούς στην άμμο. Μέσα από μια πιο προσεκτική παρατήρηση, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι κύκλοι εξυπηρετούν μια ποικιλία λειτουργιών ζωτικής σημασίας για το ψάρι, με σημαντικότερη αυτήν της προσέλκυσης των θηλυκών. Προφανώς τα θηλυκά ψάρια προσελκύονται από τους λόφους και τις κοιλάδες μέσα στην άμμο, τους οποίους διασχίζουν προσεκτικά για να ανακαλύψουν το αρσενικό. Στη συνέχεια το ζευγάρι τοποθετεί τα αβγά στο κέντρο του κύκλου, ενώ οι αυλακώσεις ολόγυρα ενεργούν ως φυσικό ρυθμιστικό προς τα ωκεάνια ρεύματα, προστατεύοντας τους απογόνους.
image036.jpg
Οι πλακοστρώσεις μοιάζουν με γεωμετρικό παιχνίδι με κυρτά πολύγωνα. Στόχος είναι το γέμισμα ενός επιπέδου με αυτά τα σχήματα χωρίς κενά και επικαλύψεις. Ο ζωγράφος M.CEscherασχολήθηκε ιδιαίτερα με αυτόν τον τομέα της τέχνης σε περισσότερο πολύπλοκη μορφή.
image038.jpg image039.jpg
image040.jpg image041.jpg