Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Η πτώση του ελληνικού πολιτισμού στο τελευταίο αιώνα π.Χ. και η ανύψωση της Ρώμης με τον επαναπροσανατολισμό της σε μεγάλη δύναμη με χαρακτηριστικά μιας κρατικής πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα η ιδέα της αρμονίας να μείνει στο παρελθόν και σε τελική ανάλυση να ξεχαστεί. Μετά την πτώση της Ρώμης το Βυζάντιο γίνεται το Παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο, αλλά η έκταση των συμφερόντων του συγκεντρώνεται ήδη σε άλλα συστήματα αξιών, που συνδέονται κυρίως με τη φιλοσοφία και το θρησκευτικό δόγμα του Χριστιανισμού. Οι εξομολόγοι του Βυζαντίου που αναδείχθηκαν πάνω στα ερείπια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ήταν ένας περίεργος κρίκος μεταξύ της αρχαιότητας και της Αναγέννησης.

Η εποχή της Αναγέννησης στην ιστορία του πολιτισμού των χωρών της Δυτικής και της Κεντρικής Ευρώπης είναι η ενδιάμεση εποχή από το μεσαιωνικό πολιτισμό στον πολιτισμό της νέας εποχής. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της εποχής είναι οι παγκόσμιες ανθρωπιστικές προοπτικές και η επιστροφή στην πολιτιστική κληρονομιά της αρχαιότητας, σαν την «Αναγέννηση» της αρχαίας τέχνης. Η εποχή της Αναγέννησης χαρακτηρίζεται από μεγάλες επιστημονικές αλλαγές στο πεδίο των φυσικών επιστημών. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της επιστήμης αυτής της εποχής ήταν μια στενή σχέση με την τέχνη, και αυτή η ιδιαιτερότητα εκφράζεται μερικές φορές στη δημιουργικότητα ορισμένων προσώπων της εποχής της Αναγέννησης. Ο LeonardodaVince, καλλιτέχνης, επιστήμονας, μηχανικός, ήταν το πιο λαμπρό παράδειγμα αυτής της πολύπλευρης έκφρασης.

Μαζί με τα άλλα επιτεύγματα της αρχαίας τέχνης, οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες της εποχής της Αναγέννησης αντιλαμβάνονται την Πυθαγόρεια ιδέα της αρμονίας του σύμπαντος και τη χρυσή τομή με ένα τεράστιο ενθουσιασμό. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Leonardo da Vince ο οποίος ήταν ένα από τα φωτεινότερα πρόσωπα της εποχής της Αναγέννησης εισήγαγε σε ευρεία χρήση το όνομα της "χρυσής τομής", το οποίο έγινε αμέσως κανόνας της αισθητικής την εποχή της Αναγέννησης.

Η ιδέα της αρμονίας εμφανίστηκε μεταξύ των εννοιολογικών ιδεών της αρχαίας τέχνης, στην οποία η εκκλησία αντιμετωπίζεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το χριστιανικό δόγμα, το Σύμπαν είναι δημιούργημα του Θεού και ως εκ τούτου υπόκειται έμμεσα στη θέλησή του. Και στη δημιουργία του Σύμπαντος ο χριστιανικός Θεός καθοδηγείται από τις μαθηματικές αρχές. Αυτό το καθολικό δόγμα στον τομέα της επιστήμης και της τέχνης της εποχής της Αναγέννησης κέρδισε

την μορφή της αναζήτησης του μαθηματικού προγραμματισμού που χρησιμοποιείται από το Θεό στη δημιουργία του Σύμπαντος.
Η πίστη στο γεγονός ότι η φύση έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με μαθηματικό χρονοδιάγραμμα και ότι ο Θεός είναι ο δημιουργός της αρμονίας εκφράζεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όχι μόνο από τους επιστήμονες, αλλά και από τους ποιητές, καθώς επίσης και από εκπροσώπους τηςς τέχνης. Ο Άγγλος ποιητής και πολιτικός Josef Edison εξέφρασε αυτή την ιδέα στις ακόλουθες ποιητικές σειρές:

Boundless cup's depth,

Blue ethereal skies,

An infinite round dance of asters

Sings Praise to the Creator.

By his powerful right hand

The god manages by the Sun chariot,

And the light flies to all edges,

Creating Praise to the Highest God.

A Crown of rotating planets

Is his creation, the Creator

Being full by that message,

Waves roll on oceans.
Απέραντο το βάθος του κυπέλλου,
Μπλε αιθέριος ουρανός,
Ένας άπειρος κυκλικός χορός των αστέρων
Δοξάζει στον Δημιουργό.
Με το ισχυρό δεξί χέρι του
Ο θεός διαχειρίζεται από το άρμα του Ήλιου,
Και το φως ταξιδεύει σε όλες τις άκρες,
Δημιουργώντας Δόξα στον Ύψιστο Θεό.
Μια κορώνα οι εκ περιστρεφόμενοι πλανήτες
Είναι δημιουργία του, ο Δημιουργός
Όντας πλήρως από αυτό το μήνυμα,
Κύματα κυλούν στους ωκεανούς.

Κατά τη γνώμη του σύγχρονου αμερικανού ιστορικού των μαθηματικών Moris Klain, μόνο η στενή ένωση του θρησκευτικού δόγματος για τον Θεό ως δημιουργό του Σύμπαντος και της παλιάς ιδέας για την αριθμητική αρμονία του Σύμπαντος έγινε μία από τις σημαντικότερες αιτίες της τεράστιας πολιτιστικής έκρηξης στην εποχή της Αναγέννησης. Ιδιαίτερα ο κύριος σκοπός της επιστήμης της εποχής της Αναγέννησης εκφράζεται στα λόγια του επόμενου, Κέπλερ:

"Ο κύριος σκοπός όλων των ερευνών του εξωτερικού κόσμου θα πρέπει να είναι να ανακαλύψετε την ορθολογική τάξη και αρμονία που αποστέλλονται από το Θεό στον κόσμο και εκφράζεται από τον ίδιο με τη χρήση μαθηματικής γλώσσας".

Η ίδια ιδέα, η ιδέα της αρμονίας Σύμπαντος, η έκφραση της ευταξίας και της τελειότητας του μετατρέπεται σε κύρια ιδέα της τέχνης της Αναγέννησης. Στα έργα του Bramante, Leonardo da Vince, Rafael, Jordano, Tizian, Alberti, Donatello, Michelangelo φαίνεται η ισχυρή τάξη και αρμονία που εξαρτάται από τη χρυσή αναλογία. Ο νόμος της αρμονίας, ο νόμος του ενός αριθμού αποκαλύφθηκε στα έργα τέχνης και επιστημονικά-μεθοδικές έρευνες από τους Leonardo da Vince, Durer και Alberti.

Στο περίφημο πορτρέτο της Μόνα Λίζα ("Jokonda"), η οποία ολοκληρώθηκε από τον Leonardo da Vince το 1503, η εικόνα της πλούσιας αστής παρουσιάζεται ως εφαρμογή μιας ιδανικής φιλικότητας, χωρίς να χάνει από την οικεία γοητεία του ανθρώπου (το περίφημο χαμόγελο της Jokonda ), ένα σημαντικό στοιχείο στη σύνθεση γίνεται το κοσμικά απέραντο τοπίο για τρέξιμο στην κρύα ομίχλη. Η εικόνα του ιδιοφυή καλλιτέχνη προσέλκυσε την προσοχή των ερευνητών και βρήκαν ότι η κατασκευή της σύνθεσης της εικόνας βασίζεται σε δύο «χρυσά» τρίγωνα, τα οποία είναι τα τμήματα του "πεντάγωνου".


111111111111111111111.jpg
Και άλλα έργα του LeonardoDaVinci222222222.jpg
Mona Lisa 333333333ςε5υ.jpg
Μελέτη αναλογιών σώματος κατά τον Vitruvious
45ς7υ5τσηνγδθςςε.jpg
Άγιος Ιερώνυμος

.png
Μελέτη αναλογιών

προσώπου γέρου

Κατά την Αναγέννηση οι καλλιτέχνες άρχισαν να επιστρέφουν στα κλασσικά θέματα της αρχαιότητας για τις εμπνεύσεις τους και τις τεχνικές τους. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να αναφέρουμε τους Michelangelo (1475-1564) και Raphael (1483-1530) οι οποίοι επανέφεραν στις συνθέσεις τους την χρυσή τομή. Ο ομφαλός διαιρεί το σώμα του Δαβίδ του Michelangelo σε λόγο χρυσής τομής.


|||| Michelangelo (1475-1564)
Raphael(1483-1530)
utitfuy8oi.jpg
Δαβίδ
536445736458uygjh.jpg
Η Αγία Οικογένεια
55674r86748re5.jpg 55674r86748re5.jpg
Σταύρωση
|| Seurat (1859-1891)
Salvador Dali (1904-1989)
Λουόμενοι
77777777776rfi98tyufg.jpg
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy.jpg
Ο Μυστικός Δείπνος

Η πιο πρόσφατη αναζήτηση για μία «γραμματική» στην τέχνη οδήγησε μοιραία τους σύγχρονους καλλιτέχνες στην χρήση της χρυσής τομής. Η Παρέλαση του Γάλλου νέο-ιμπρεσιονιστή καλλιτέχνη Seurat (1859 – 1891), που χαρακτηρίζεται από το γνωστό του στυλ με τις άπειρες κουκκίδες, περιέχει πλήθος παραδειγμάτων χρυσών αναλογιών. Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα τέχνης, ο Seurat «επιτέθηκε σε κάθε καμβά του με τη χρυσή αναλογία». Τα χρυσά ορθογώνια είναι πολύ εμφανή στους Λουόμενούς του. Ο Μυστικός Δείπνος του Salvador Dali (1904-1989) πλαισιώνεται από ένα χρυσό ορθογώνιο. Χρυσοί λόγοι χρησιμοποιήθηκαν για να καθορίσουν την θέση κάθε φιγούρας ενώ ο θόλος του δωματίου σχηματίζεται από τις έδρες κανονικού δωδεκάεδρου που είναι ένα από τα στερεά που συνδέεται άμεσα με την χρυσή τομή.
ΠΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΤΟΥ ΡΑΦΑΕΛ
Η ευρεία χρήση του "χρυσού" σπιράλ είναι χαρακτηριστική για τα έργα τέχνης του Rafael, του Michelangelo και άλλων Ιταλών καλλιτεχνών. Η πολυπρόσωπη σύνθεση "Πάταξη των βρεφών» 1509-1510 που απεικονίζεται από το Rafael, διαφέρει από το δυναμισμό και το δράμα ενός θέματος. Στο σχέδιο της προπαρασκευαστικής ο Ραφαήλ είναι να σχεδιάσει την ομαλή ποικίλη γραμμή που περιλαμβάνει όλη την εικόνα. Η γραμμή ξεκινά στο σημασιολογικό κέντρο της σύνθεσης, δηλαδή, στο σημείο όπου τα δάχτυλα του στρατιώτη κλείνουν γύρω από τον αστράγαλο του παιδιού, και περαιτέρω η γραμμή πηγαίνει στη φιγούρα του παιδιού, της γυναίκας, του στρατιώτη με το σπαθί και στη συνέχεια, κατά μήκος των στοιχείων της ίδιας ομάδας στο δεξί μέρος του σχεδίου. Εάν συνδέσουμε στη φυσική κατάσταση όλα αυτά τα κομμάτια της καμπύλης από την διακεκομμένη γραμμή, μπορούμε να πάρουμε την "χρυσή" σπείρα!
fyikfiuy.jpg


The "golden" spiral in Rafael's picture "Beating of infants".
Η Σχολη των Αθηνων" του Ραφαελ
hhhhhm nvbcjmn.pngfukyikjgyvkj.jpgΌλος ο πίνακας είναι ένας περίτεχνος γεωμετρικός καμβάς που αποτελείται από σχήματα που υπακούν στη "χρυσή αναλογία" του αριθμού Φ, δηλαδή του αριθμού 1,1618... Κάπως έτσι (αριστερά) πρέπει να ήταν η αρχική μορφή του έργου του Ραφαέλο. Έτσι αντιλήφθηκε και "μοντελοποίησε" τη σχέση ανάμεσα στις Επιστήμες της Αρχαίας Ελλάδας και ακριβώς επάνω στη γεωμετρική αυτή βάση άρχισε να ζωγραφίζει τις μορφές του. "Η Σχολή των Αθηνών", ήταν στην αρχαία Αθήνα κάτι σαν ένα σημερινό Φροντιστήριο και ανήκε στον Πλάτωνα. Λέγεται μάλιστα ότι στην είσοδό του υπήρχε επιγραφή που έγραφε: "Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω", δηλαδή, "Δεν μπαίνει κανείς που δεν ξέρει γεωμετρία (μαθηματικά)". Στο έργο του οι κρυφοί μαθηματικοί συμβολισμοί αποτελούν συστατικό, δομικό στοιχείο, έστω πρωτογενές, των εκφραστικών προθέσεων του ζωγράφου. Η ανακάλυψη της κρυφής γεωμετρίας, δημιουργεί νέο πεδίο αναγνώσεων. Παρατηρήστε τις παρακάτω εικόνες και θα καταλάβετε τι εννοούμε:ffffffffffffffffffffffffffft.jpgmchbvjkmvg.jpg