Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του.

Από την πλούσια κληρονομιά του Escher, θα σας παρουσιάσουμε κάποια έργα από τις κανονικές διαιρέσεις της επιφάνειας και τις περίφημες πλακοστρώσεις του, στα οποία θα δείτε αυτή τη λεπτή γραμμή μεταξύ του κόσμου της φαντασίας, των μαθηματικών και της πραγματικής ζωής, αλλά κυρίως θα παρατηρήσετε την υπεροχή των μαθηματικών!
image001des.jpg
Το “Ημέρα και Νύχτα” είναι μία ξυλογραφία που χρησιμοποιεί τη συμμετρία σε άξονα, στη συστηματική διαίρεση του επιπέδου. Σταδιακά η αυστηρή γεωμετρία υποχωρεί σε ένα ακανόνιστο μωσαϊκό και το τοπίο χάνεται στο βάθος του ορίζοντα…

image003des.jpg


Τα “Ερπετά” είναι μία πολύ όμορφη και χιουμοριστική λιθογραφία με κανονική εξαγωνική πλακόστρωση, μας δείχνει μια παιχνιδιάρικη μετάβαση ενός πράγματος από μία διάσταση σε άλλη. Από το μονοδιάστατο επίπεδο στο τρισδιάστατο πραγματικό αντικείμενο.


image005des.pngΤο έργο “Μεταμόρφωση II” είναι ένας πίνακας που χρησιμοποιεί στενόμακρες λωρίδες αλλά λόγω της συμμετρίας των δύο άκρων του μας δίνει την αίσθηση ενός κύκλου. Ένα σταυρόλεξο που μετατρέπεται σε σκακιέρα, σε ερπετό, σε κυψέλη, σε μελίσσι, σε πουλιά, σε ψάρια, σε πόλη, σε σκακιέρα και καταλήγει πάλι σε σταυρόλεξο, με κύρια τεχνική τη συστηματική διαίρεση του επιπέδου.


image007des.jpgΈνα πλακόστρωτο που αποτελείται ουσιαστικά από εξαγωνικά “πλακίδια” στα οποία κυριαρχεί η περιστροφή και η συμμετρία.


image009des.jpg
Μετάθεση αξόνων, συμμετρία και αντανακλαστική ολίσθηση… στο έργο του Escher “Κανονική Διαίρεση του Επιπέδου III

image011des.jpg
Angels&Devils

η μεταφυσική διάσταση της δυικότητας στο έργο του Escher.
smaller and smaller.jpg

“smaller and smaller”του M.C.Escher
Όπως οι όροι μιας ακολουθίας με όριο μηδέν μικραίνουν μέχρι το απειροστό έτσι και τα ερπετά του Escher μικραίνουν ώσπου εξαντλούνται τα όρια της γραφίδας του.


escher fish.jpg

"Βυθός" του M.C.Esher
Αριθμήσιμο άπειρο


whirlpools.jpg
"Whirlpools" του M.C.Esher
Συνεχές άπειρο